2012. október 10., szerda

Lipidológia összefoglaló

A bejegyzést írta : Baldaufné Kulcsár Dóra Emese


Sziasztok, van egy kis időm, leírom, hogy lehet bekerülni a lipidre!
Első lépés, az önálló elhatározás NEM diétára, hanem életmódváltásra! Miért is írom, anno engem az győzött meg, hogy Pados tanár úr azt mondta, hogy amíg diétázik az ember, sosem lesz tartós fogyás, mert a diétának van eleje meg vége!
Utána az első lépés, megbeszélni a háziorvossal, hogy ezt szeretnéd, legyen partner benne, kérjen időpontot(csak ő tud) kedd és csütörtökön 8-10 között 06/14648721 számon, ott adnak időpontot az ambulanciára, amire már megint háziorvosi segítség kell, mert friss laboreredményt és beutalót kérnek!
Ambulancián megmérnek, kikérdeznek és kinyitják a nagykönyvet, hogy mire van hely befeküdni! Ennek 3 módja van:
1. K épület, fizetős (5000ft/éj) aránylag gyors
2. B épület, nem fizetős-előjegyzéses-hosszú,cirka fél év
3. B épület, nem fizetős megadod a telefonszámod és ha valaki lemondja, akkor akár következő héten is mehetsz!
Befekvésre kórházi cuccon kívül, háziorvosi beutaló, tornacucc és kötélidegek kellenek! A hét hétfőtől ált. szombatig tart,+-1 nap lehetséges!

Lipid osztály,1 hét
A hét hétfő reggeli zűrzavarral kezdődik, ált. 7 körül érkezünk az osztályra! Jó, ha előre kikészíted egybe a beutalód, TAJ és lakcímkártyád, a nélkül nem foglalkoznak veled, csak ha a kezükben van! Főnővértől megkapjuk, ki melyik szoba melyik ágyát foglalja el, behurcolkodunk a táskákkal, ismerkedés szobatársakkal!
Ha mindezeken túl vagyunk, felvesszük a méredzkedő hálóingünket (legvékonyabb, legkevesebb súlyút, pénteken már jelentősége lesz ennek) és jön a súly, testzsír, derékbőségmérés! ha fogytál, megdicsérnek, ha nem, jön az ejnye-bejnye!
Visszamegyünk az ágyunkhoz, megesszük a hatalmas reggelit (lásd lentebb)  ,jön a nővérke, aláírat csomó papírt, elmagyaráz 1-2 dolgot, diétát egyeztetünk (attól függ ki van, nem mindig sikeres)!
Attól függ, az osztály melyik részén fekszel, 2 féle lehetőség van, 10 kor főnővér eligazítást tart, elmondja, hogy nem érzed magad betegnek, de papíron az vagy (tehát csak boltba hagyhatod el a kórházat, telefonközelben kell légy, nincs mozi, színház, csak főorvosi engedéllyel!másik lehetőség, jön a doktornőd és felvesz ! itt dönt, hány kalórián leszel ,mehetsz-e tornázni, mész-e vizsgálatra!
Innentől nem változik a napi program, várjuk az ebédet. Du. 2 v.3 órától előadások vannak, hogy majd kint milyen finomakat főzhetsz magadnak és családodnak ( mi ezeket ált. kihagyjuk, éhesen nem túl jó ötlet a finom kajákat nézni)! 1x a héten jön a dietetikus, 1x meg a pszichológus, 3 körül egyszerre hozzák az uzsonnát és a vacsorát, és elkezdődik a látogatók fogadása, olvasás, szabadprogram! Éjszakás nővér 7 körül bejön, székletet kérdez, altatót oszt, elmondja a következő napi programot!
Kedd annyiban módosul a délelőtti program, hogy 2 turnusban reggeli torna van, akit enged a doktora, ill. utána a kiírt vizsgálatok ebédig! Ilyenkor szoktam elintézni a boltot, ha kell gyógyszertárat, újságost!
Súlymérés kizárólag 2 naponta van, ill. a hazamenetel napján!
Nagyon jó a pihenés, 7 előtt, se takarítónő, se nővér, senki rád nem nyitja az ajtót, de kicsit jobb/több program lehetne, ha ráér az ember, kajára gondol, aki vidéki, annak elég nehéz elütnie az időt!

1 megjegyzés:

dorkukac írta...

köszönöm szépen a lehetőséget!