2020. október 3., szombat

Ételek-összetevők

Az elmúlt időszakban IR és cukorbeteg csoportokat olvasok étkezés tekintetében. 

Két irányzat van. Az egyik a ketogén diétát nyomja, hogy az erre is jó, a másik a klasszikus cukordiétát, ahol a szénhidrátot kell számolni, és azon belül is nagyon figyelni a gyors és lassú szénhidrátokra.

Egyelőre a ketogént nem tudom elfogadni. Hogy hosszú távon mi lesz? Fogalmam nincs, most a szénhidrát diétafelé mozdulok. Az orvosok ezt támogatják, de erre mindig az a válasz a ketogén hívőktől, hogy elavult dolgokat tanítanak az egyetemeken...

Az első  alapvetés jelenleg nálam, hogy finomított cukrot és finomlisztet nem eszem egyáltalán. (oké, igyekszem). 

El szoktam olvasni az ételek összetevőit, de most megint aktívabb lettem ebben. VAnnak elképesztő döbbenéseim.

1. Korpovit keksz. A natúr rendben van, de a sokmagvas illetve a teljes kiőrlésű már tartalmaz cukrot. Miért? Eleinte fel sem merült bennem, hogy tartalmazhat, és utána egy csoportban hívták fel erre a figyelmemet :(

2. Az Aldiban megnéztem a fagyasztott grill csirkemellet. A pácban van cukor. Ismét: minek???

A diabetikus jelzésű cuccokról ne is beszéljünk. Ha véletlenül ezt is írják rá valamire, akkor az még nem jelenti azt, hogy jó lesz egy cukorbetegnek, mert oké, hogy nincs benne cukor, de van benne finomliszt jó sok (akkor lenne jó bármi lisztes dolog, ha 70%-ban lassan felszívódó lenne benne). Egy csomó diabetikusnak kikiáltott keksz innentől kilőve.

Sok esetben a teljeskiőrlésű vagy rozs előtagú pékáru csak annyit jelent, hogy van benne valamennyi, de még csak nem is a többség ilyen benne, nemhogy 70%-ról beszélhessünk. 

Szóval olvasni-olvasni-olvasni.

Nincsenek megjegyzések: