2020. február 9., vasárnap

Diétás oktatás

Nem, nem voltam most diétás oktatáson, de sok-sok évvel ezelőtt, a diétám korábbi szakaszában (nem az elején, nem is értem, miért nem akkor) voltam diétás oktatáson (dietetikusnál többször is). Ezen a fejtágításon mindig azt mondják, hogy  a főzeléket önmagával sűrítse az ember. Ez nagyon jól hangzik elméletben, de én akkor nem tudok arra az étkezésre megfelelő mennyiségű szénhidrátot bevinni.

Nézzünk konkrét példát. A mai ebédem tökfőzelék:

Az alap recept nálam:
1 evőkanál olaj
1 kis fej vöröshagyma
1kg gyalult tök
1 kis pohár sovány tejföl
1 evőkanál liszt
Ez összesen 570kcal, 53g szénhidráttal, de ennek csak a harmadát eszem meg egy alkalommal.
Úgy egy tányérban már csak harmad ennyi van, ami 18g szénhidrát és 190kcal. Akármit is eszem mellé feltétként, nehezen tudom elérni az 50g szénhidrátot és az 500kcal-át.

Ha kihagynám belőle a tejfölt és a lisztet, akkor 320kcal lenne összesen, ami egy tányérra vetítve 106kcal, az ízéről ne is beszéljünk.

Így nincs lelkiismeretfurdalásom, hgoy hagyományos módon eszem a tökfőzeléket.

Nincsenek megjegyzések: